Duminică, 07.03.2021, 1:58 AM
Bine aţi venit oaspete | RSS
Despre noi | Înregistrare | Intrare
Despre noi
Regulament site
Conţinut site
Bun de citit!
Forma intrarii
Cautare
Sondajul nostru
Ce rasă creșteți sau doriți să creșteți?
1. Angus
2. Charolais
3. Limousine
4. Blanc Blue Belge
5. Highland
6. Galloway
7. Sura de Stepă
8. Blonde D`Aquitaine
Total răspunsuri: 397
Statistica
Muzică
Share on...

Kedves tenyésztők és látogatok,

     Habár Romániában nincs hagyománya a húsmarha tenyésztésnek, az utóbbi időben ez az ágazat rohamos fejlődésnek indult.

     Ezt a lendületet az adta hogy a tenyésztők számos különböző fajtatiszta húsmarhát importáltak, ugyanakkor nagyon gyakran kezdték alkalmazni a fajta átalakítást, hibridizálást, melyhez húsmarha bikáktól származó szaporítóanyagot használtak.

     Jelenleg, Romániában értékes Angus, Charolais, Limousine, Galloway, Szürkemarha tisztavérű állatok vannak, ugyanakkor ezek és más fajták (Blanc Blue Belge, Amerikai Simmental, Piemontese) keresztezéséből származó egyedek is megtalálhatóak.

     Ez a fejlődés leginkább a tenyésztők kitartásának és erőfeszítéseinek köszönhető, ugyanis az adott gazdasági helyzet, a sok adminisztratív jellegű akadály mellyel szembesül az, aki külföldről szeretne állatot vásárolni, a farmok engedélyeztetésének nehézségei, a hiteles információk hiánya, ami a húsmarha tenyésztéssel kapcsolatos - ezek mind csak gátként állnak.

     Mindazonáltal, úgy véljük, hogy a közeljövőben ez az ágazat még nagyobb fejlődést fog mutatni és kimondottan haszonirányú lesz, a következő érvek alapján:

  

    a. Az EU-tól kapott vissza nem térítendő alapok nem voltak reálisan felhasználva a mezőgazdaságban és emiatt a tenyésztők áttérnek egy más jellegű területhasznosításhoz – extenzív módon, mintsem műveletlenül hagyják

  

    b. Azok az állattenyésztők melyeknek a jövedelmét nagyon befolyásolják az áremelkedések (üzemanyag, műtrágya, mikroklíma) és emiatt gazdasági veszteséget könyvelnek el, meglehet, hogy olyan ágazatot keresnek, amelyik nincs annyira e drágulásoknak kitéve, mint például a húsmarha tenyésztés. A húsmarha tenyésztés az egyedüli mezőgazdasági ágazat, amelyik rövid időn belül és nem túlzott befektetéssel tudja a terület (egyedüli bőséges adottság a Romániai mezőgazdaságban) termőképességét magas gazdasági értékű termékké átalakítani.

  

    c. A marhahús piaci kínálata kevés [1] úgy nemzeti, mint európai szinten [2] így az újonnan befogadott államokban fejlesztő hatással lehet ezen a téren, más mezőgazdasági ágazatokkal szemben (gabonatermelés, tejtermelés, baromfitenyésztés, stb.) melyekben túltermelés van.

  

    d. Románia nagy lehetőségeket kínál a húsmarha tenyésztési ágazatnak, ugyanis tömérdek legelő áll rendelkezésre, megfelelő éghajlat - időjárás, állattenyésztési beruházások, mesterséges termékenyítés folyamatos alkalmazása és számos tejelőtehén melyet nem fogtak be a tejkvóta rendszerbe. A befektetők, saját megélhetésűk szempontjából, át fognak térni más jellegű termelésre, és ennek egyik fő oka a romániai nemzeti agrárpolitika kiszámíthatatlansága.

 

   e. A kezdeti befektetések a húsmarha tenyésztésben jóval kisebbek, mint más tenyésztésekben, és a felszerelés szempontjából is nagyon rugalmas.

  

    f. A húsmarha tenyésztésben lényegesen csökken az alkalmazandó munkaerő mennyisége, összehasonlítva más ágazatokkal, ezáltal kisebb a költség is a megtermelt haszonban, ugyanakkor követi a jelenlegi tendenciát, amikor sokkal kevesebben szeretnének állattenyésztésben vállalni munkát. [3].

 

   g. A kis és önfenntartó gazdaságok számbeli csökkenése, úgy megélhetési okokból, mint az emberek életszemlélet váltása miatt is, új lehetőségeket, biztosit a termelő tenyészetek virágzásának.

  

    h. A húsmarha tenyésztés egyik nagy előnye hogy a nagyon száraz, vagy éppen nagyon csapadékos időjárás nem teszi tönkre teljesen a bevételt – mint egy növénytermesztői cégnél, legfeljebb csökkenti kissé a napi súlygyarapodást. Az ősgyep vagy termesztett legelők nincsenek annyira kitéve az időjárás szeszélyeinek, csökken a hozam, de nem megy tönkre teljesen.

 

   i. Románia mentes bizonyos fertőző betegségektől (kerge marha kór, kéknyelvűség) melyek nagy gazdasági károkat okoztak más országokban, emiatt nincsenek kizárások az importnál, és nem terhelik a költségeket az állategészségügyi elzárások okozta kiesések.

 

   j. A húsmarha tenyésztésben a beszállítás és eladás adott időközönként történik, emiatt az infrastruktúra állapota nem meghatározó tényező, ugyanakkor lehetőséget  biztosit arra hogy a tenyészetet távolabbi, félre eső helyre telepítsék, így nagyobb meg nem művelt területen lehet gazdálkodni. 

  

   k. A húsmarha tenyésztés technológiája sokkal egyszerűbb, mint más állatoké, emiatt könnyen elsajátítható, hozzáférhető szélesebb körben.

      Ez a honlap azzal a céllal jött létre, hogy bátorítsunk és összegezve tudásunkat a húsmarha tenyésztést magasabb szakmai szintre emeljük, próbáljuk pótolni a hazai szakinformáció hiányt, remélve hogy űrt sikerül ezzel eltüntetni és azok számára akik érdekeltek ebben a témában tudunk segíteni. 

Dr. Cosmin Popa, PhD Mezőgazdasági piackutatás és ügyintézés


[1] Comisia Europeană, Economic analysis and market forecasts, Prospects for agricultural markets and income 2008-2015, http://ec.europa.eu/agriculture/publi/caprep/prospects2008/ tabmeat_en.pdf

[2] În  România, intervalul 2005-2008 s-au înregistrat deficite comerciale cuprinse între 7 si 24% pentru carne de vita, Sursa : ANARZ, Strategia pentru producția de carne bovina 2009, http://www.anarz.eu/ Anarz AdministratorSite/CMSContent/Strategie%20carne%20bovine%202009%20%5BCompatibility%20Mode%5D .p d f

[3] Vergil VOINEAGU, Dezvoltarea demografică şi prognoza demografică în perspectiva anului 2050 în România, prezentare suținută la Conferinţa Regională ‘Schimbările demografice şi consecinţele asupra dezvoltării regionale ‘ 21 Mai 2009, Alba-Iulia

 

Copyright Cosmin Popa & Nina Horvath © 2021