Joi, 26.05.2022, 3:49 PM
Bine aţi venit oaspete | RSS
Despre noi | Înregistrare | Intrare
Despre noi
Regulament site
Conţinut site
Bun de citit!
Forma intrarii
Cautare
Sondajul nostru
Ce rasă creșteți sau doriți să creșteți?
1. Angus
2. Charolais
3. Limousine
4. Blanc Blue Belge
5. Highland
6. Galloway
7. Sura de Stepă
8. Blonde D`Aquitaine
Total răspunsuri: 397
Statistica
Muzică
Share on...

     Rasa Beef Shorthorn
      Origine şi formare: Este rasă formată în condiţiile specifice Scoţiei, în comitatul Durham, Northcumberland şi York, provine din vechile populaţii de taurine locale, cu intensă activitate de selecţie şi ameliorare în secolul al XVIII-lea. Cert este că Shorthorn este prima rasă de bovine care a avut registru genealogic, apărut în anul 1822.
     Exterior, conformaţie:
- Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne, armonios,
- Constituţie robust-afânată,
- Trunchi foarte larg şi adânc,
- Cap  mic, cu coarne sau fără (formată în America)
-
Linia superioară a trunchiului este dreaptă şi orizontală
- Culoarea robei este variabilă de la roşu la alb, cu toate combinaţiile culorii, predominând în general culorile închise, bălţate.
Rasa se caracterizează prin rezistenţă şi temperament vioi, însă comportament docil, prezentând instinct matern deosebit şi fiind una din rasele cele mai renumite pentru fătările uşoare.
     Însuşiri zooeconomice: Rasă foarte importantă în procesul de formare a mai multor rase, folosită ca urmare a calităţilor de producţie foarte apreciate şi a capacităţii de adaptare remarcabile. A contribuit major la formarea raselor Aberdeen Angus, Blanc Blue Belge, Charolais , Maine-Anjou, Santa Gertrudis.
Se utilizează preponderent pentru încrucişările cu caracter economic imediat, în mod special la hibridizare cu Galloway, pentru obţinerea liniei materne "blue grey".
Rasa se caracterizează prin însuşiri remarcabile de adaptabilitate şi capacitate de valorificare a furajelor. Carnea are proprietăţi organoleptice deosebite, este pronunţat marmorată şi perselată, cu randament de tăiere de 65 - 70%. 

editat de nina
Copyright Cosmin Popa & Nina Horvath © 2022