Rasa Blonde d'Aquitaine
Origine şi formare: Rasă formată în sud-vestul Franţei, obţinută din trei ramuri de bovine blonde: Garonnais, Quercy şi Blonde de Pyrénées. Declarată rasă în anul 1962.
Exterior, conformaţie:
- Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne,
- Trunchi adânc şi foarte lung,
- Frecvent prezintă defecte de aplomb,
- Culoarea robei este galben-auriu.
Frecvenţa distociilor este relativ mare, datorită caracterului cullard (crupa dublă), însă acest caracter se traduce prin randament de sacrificare ridicat.
Însuşiri zooeconomice: Sporul mediu zilnic la tineretul mascul supus îngrăşării este de 1400 - 1500 grame. Randamentul de sacrificare la tăuraşi în vârstă de 14 - 16 luni este de 67,5 - 69%.
Procesul de selecţie urmăreşte creşterea în rasă pură, dar se pune accent şi pe hibridizare, în special cu rasele engleze.
Origine şi formare: Rasă formată în sud-vestul Franţei, obţinută din trei ramuri de bovine blonde: Garonnais, Quercy şi Blonde de Pyrénées. Declarată rasă în anul 1962.
Exterior, conformaţie:
- Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne,
- Trunchi adânc şi foarte lung,
- Frecvent prezintă defecte de aplomb,
- Culoarea robei este galben-auriu.
Frecvenţa distociilor este relativ mare, datorită caracterului cullard (crupa dublă), însă acest caracter se traduce prin randament de sacrificare ridicat.
Însuşiri zooeconomice: Sporul mediu zilnic la tineretul mascul supus îngrăşării este de 1400 - 1500 grame. Randamentul de sacrificare la tăuraşi în vârstă de 14 - 16 luni este de 67,5 - 69%.
Procesul de selecţie urmăreşte creşterea în rasă pură, dar se pune accent şi pe hibridizare, în special cu rasele engleze.
editat de nina