Rasa Aberdeen Angus
Origine şi formare: Este rasa reprezentativă pentru bovinele de carne
engleze, fiind creată în nordul Scoţiei, provine din vechile populaţii de
taurine acheratos încrucişate cu taurine de origine scandinavă cu şi fără
coarne, care au pătruns în zonă prin secolul al XIV-lea. La începutul secolului
al XVII-lea, rasa a fost infuzată şi cu alte rase (Galloway, Shorthorn,
Ayrshire şi Guersey). Ameliorarea şi consolidarea rasei s-a conturat la finele
secolului al XVIII-lea.
Exterior, conformaţie:
- Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne,
armonios, cu însuşiri pentru producţia de carne impresionante,
- Constituţie fină-robustă,
- Trunchi voluminos şi cilindric, lung, foarte larg şi adânc,
- Extremităţile reduse cu osatura fină şi cu aplomburi largi, cu membre scurte, solide,
- Capul este mic, expresiv, lipsit de coarne, iar gâtul este scurt şi
adânc,
- Linia superioară a trunchiului este dreaptă şi orizontală,
- Pieptul larg şi proeminent, toracele adânc, crupa pătrată
şi fesa convexă, mult coborâtă,
- Culoarea robei este neagră, roşie sau brună, fiind rasă homozigotă.
Rasa se caracterizează prin rezistenţă şi temperament vioi, însă comportament
docil, prezentând instinct matern deosebit şi fiind una din rasele cele mai
renumite pentru fătările uşoare.
Însuşiri zooeconomice: Rasa este foarte precoce, la vârsta de trei ani
realizând maturitatea deplină, primul produs fiind obţinut la vârsta de doi
ani. Totodată, este una din rasele cele mai longevive. În condiţii normale de
îngrăşare realizează spor mediu zilnic de 1140 grame.
Pentru consum se preferă carnea de tineret supus îngrăşării rapide până la
vârsta de 15 - 18 luni, la vârste mai mari având o tendinţă exagerată de
marmorare şi perselare a cărnii. Randamentul de tăiere este obişnuit de peste
60%, iar la tineretul foarte bine îngrăşat între 67 - 72%, cu raportul de carne
- oase mai mare de 5:1.