Joi, 18.04.2024, 3:06 PM
Bine aţi venit oaspete | RSS
Principală | Boli, tratamente, acţiuni sanitare-veterinare obligatorii - Forum | Înregistrare | Logare
Despre noi
Regulament site
Conţinut site
Bun de citit!
Forma intrarii
Cautare
Sondajul nostru
Ce rasă creșteți sau doriți să creșteți?
1. Angus
2. Charolais
3. Limousine
4. Blanc Blue Belge
5. Highland
6. Galloway
7. Sura de Stepă
8. Blonde D`Aquitaine
Total răspunsuri: 398
Statistica
Muzică
Share on...


[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Despre bovinele de carne » Tot ce putem şti sau afla despre bovinele de carne » Boli, tratamente, acţiuni sanitare-veterinare obligatorii (Boli, tratamente, acţiuni sanitare-veterinare obligatorii)
Boli, tratamente, acţiuni sanitare-veterinare obligatorii
ninaDátum: Luni, 25.04.2011, 1:53 PM | Üzenet # 1
oaspete
Grup: Administrator
Mesaje: 11
Status: Offline
Dacă aveţi întrebări care nu au răspunsuri în această secţiune şi paginile ei, vă invităm să le postaţi aici.
 
ninaDátum: Joi, 08.09.2011, 1:17 PM | Üzenet # 2
oaspete
Grup: Administrator
Mesaje: 11
Status: Offline
Nu doresc sa transform topicul in „sfatul medicului”, insa in ultima perioada am fost intrebata de mai multi crescatori de bovine de carne care sunt pasii de urmat in cazul unei fatari, unii avand pierderi semnificative, pe de o parte din cauza faptului ca ei nu stiau ce trebuie sa faca si, pe de alta parte, din cauza faptului ca nu au gasit specialist diponibil tocmai cand le trebuia cel mai mult. Voi incerca sa sintetizez intrebarile pe care le-au pus crescatorii si sa descriu cat mai pe intelesul tuturor care sunt pasii de urmat in cazul fatarilor dificile, cu mentiunea expresa ca aceste cateva randuri nu suplinesc sub nici o forma prezenta specialistului si in toate cazurile cand aveti fatari grele prima data apelati la medicul veterinar… cele de mai jos se doresc a fi un fel de „masuri de prim ajutor”..
1. cum decizi ca trebuie facuta o cezariana adica la cat timp de la inceputul fatarii sau ce analizezi?
de cand "au curs apele", cat de ingust e canalul de fatare/bazinul mamei, cat de mare e vitelul,
cat de obosita e vaca mama
2. unde e limita intre a trage CU TRACTORUL si a FACE OPERATIA?

La aceasta intrebare raspunsul automat e: vrei sa incep aratul sau vrei sa fete vaca?
Daca bazinul mamei e suficient de larg cat sa iasa vitelul, nu e nevoie de cezariana, bineinteles - daca e vitel si nu un monstru
3. bagi mana? sau cum stii asta?
Da, bineinteles, introduci mana si daca e atat de stramt ca nu incape capul vitelului pe langa mana in bazin, e clar ca n-ai cum sa-l scoti pe acolo, eventual in bucati - posibil daca fatul e mort
4. mana se introduce prin vagin sau anus?
Logic, cum sa simt daca iese capul vitelului in bazin pe langa mana - daca imi introduc mana transrectal?
5. Cand vaca fata greu, cum tragi de vitel? sa iasa repede sau in etape in functie de cum se forteaza si ea (contractii) ? ca la doamne?
Se trage vitelul cand impinge vaca, daca tragi prea repede de vitel poti produce ruptura uterului sau prolaps partial/total (adica iese uterul cu totul in afara) - mai mult strici decat ajuti
 
ninaDátum: Joi, 08.09.2011, 1:17 PM | Üzenet # 3
oaspete
Grup: Administrator
Mesaje: 11
Status: Offline
Concluzie pentru crescatorii „in pana” de specialist: Inainte de toate, ar fi indicat sa aveti la indemana – in ferma - o cutie de manusi de examinare transrectala, un flacon de tocospasmolitic si unul de ocitocina…
Daca aveti senzatia ca "se pare ca vaca va fata greu", in momentul in care "s-au scurs apele" dar daca bazinul e suficient de mare – din punct de vedere al aspectului exterior, insa nu sunt relaxate suficient ligamentele, se administreaza intramuscular un produs tocospasmolitic – care are rolul de a asigura relaxarea componentelor care participa la parturitie (fatare) si dupa cateva minute daca nu sunt pozitii distocice (adica anormale), vitelul se va naste fara nici o problema
Pasii de urmat in mod real dupa ce „s-au scurs apele”, vaca se chinuie, dar fara rezultat, iar medicul veterinar nu raspunde la apel:
1. se administreaza doza necesara de tocospasmolitic, se asteapta cam 10-20 min, se urmareste vaca, se spala mana pana la umar, ideal ar fi sa fie la indemana si manusi de examinare transrectala de unica folosinta (– sunt acelea care ajung pana la umar, folosite si de operatorii IA), se ia o manusa, dupa care se introduce usurel mana transvaginal, fara a brusca animalul :
- daca sunt acolo: nas, urechi si doua picioare - totul e ok. Se ia o franghiuta care se trece peste cele doua membre si - usurel – concomitent cum impinge vaca, fara a o forta – se trage de vitel – pana cand ajunge in exterior..
- daca este acolo „ceva” rotund si doua picioare, se mai cauta un pic - si daca se simte si o codita – iarasi e in regula, se repeta povestea anterioara cu franghiuta
- insa! daca in momentul in care se introduce mana, si sunt „o multime de chestii” - dar nimic din cele enumerate mai sus, luati telefonul si apelati pana cand apare cineva care va rezolva distocia
Trebuie mentionat faptul ca, daca trece mai mult de o jumatate de ora de la prima doza de tocospasmolitic, si fatul inca nu e expulzat, se poate repeta injectia. Majoritatea crescatorilor erau ferm convinsi ca vorbesc de ocitocina. Nu! Acesta este un hormon, care contribuie din plin la contractiile uterine, insa nu relaxeaza. Pentru a evita „riscul” sa mi se spuna ca fac reclama voalata – aveti descrierea produselor care se pot folosi aici si aici in limba engleza – puteti ulterior sa le cautati si in limba romana si puteti face comparatie intre efectul tocospasmolitic si efectul ocitocic.
Mult succes, si nu uitati – cele scrise mai sus nu inlocuiesc prezenta specialistului la fatarile grele!
 
Forum » Despre bovinele de carne » Tot ce putem şti sau afla despre bovinele de carne » Boli, tratamente, acţiuni sanitare-veterinare obligatorii (Boli, tratamente, acţiuni sanitare-veterinare obligatorii)
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:

Copyright Cosmin Popa & Nina Horvath © 2024