Joi, 21.11.2024, 9:30 AM
Bine aţi venit oaspete | RSS
Despre noi | Înregistrare | Intrare
Despre noi
Regulament site
Conţinut site
Bun de citit!
Forma intrarii
Cautare
Sondajul nostru
Ce rasă creșteți sau doriți să creșteți?
1. Angus
2. Charolais
3. Limousine
4. Blanc Blue Belge
5. Highland
6. Galloway
7. Sura de Stepă
8. Blonde D`Aquitaine
Total răspunsuri: 398
Statistica
Muzică
Share on...

      Generalităţi despre rasele de bovine de carne
     Bovinele din rasele de carne au câteva însuşiri general valabile pentru toate rasele, respectiv conformaţia robustă, musculatura bine dezvoltată, randamentul de tăiere mare şi viaţa productivă lungă.
S-au încercat diverse clasificări, pe baza a diferitelor criterii, dintre care vă prezentăm câteva:
- locul/ţara de origine: rase belgiene, engleze, franceze, italiene etc
- zona de creştere: muntoasă, de deal, de şes etc
- morfologia capului: primigenius, frontosus, brahiceros etc
- rolul în hibridizare: rase folosite pentru obţinerea de produşi terminali, linie maternă, linie paternă
- productivitate: producţie de carne (randament de abatorizare), producţia de lapte (însuşiri materne), greutatea corporală etc
- grad de selecţionare: rase primitive, rustice, selecţionate
- tehnologie de întreţinere: extensive, intensive etc

     Rasele primitive sunt cele care nu au fost supuse unui proces de selecţie orientat, astfel zestrea lor genetică a rămas aceeaşi. Animalele din aceste rase au fost folosite pentru muncă, pentru producţia de lapte, dar si de carne. De obicei, productivitatea acestor rase este senificativ mai redusă decât al raselor ameliorate, însă prezintă avantaje de necontestat:
- reprezintă un fond genetic de mare valoare,
- carnea prezintă calităţi excepţionale,
- capacitatea de adaptare la condiţii de mediu diferite este remarcabilă,
- prezintă fătări uşoare,
- instinct de turmă demn de menţionat,
- rezistenţă la boli,
- capacitate crescută de valorificare a furajelor.
Cele mai cunoscute rase din această categorie sunt: Sura de stepă, Highland


 


      Ţara de origine
Rase belgiene - obţinute printr-o selecţie atent coordonată, caracteristica generală a acestor rase este greutatea corporală mare, cu rol în hibridizări, în general pe linie paternă, rasa cea mai cunoscută fiind Blanc Blue Belge (alb-albastru belgian)
Rase engleze - caracteristica generală a acestor rase este greutatea corporală medie, recunoscute ca rase extensive, cu rol major în procesul de ameliorare şi selecţie. Cele mai cunoscute rase sunt: Aberdeen Angus, Hereford, Galloway, Shorthorn

 


Rase franceze - obţinute printr-o selecţie atent coordonată, caracteristica generală a acestor rase este greutatea corporală mare, cu rol în hibridizări. Cele mai cunoscute rase sunt: Blonde d`Aquitaine, Charolais, Limousine
 


Rase italiene - rase cu greutate corporală mare utilizate, de obicei, pentru obţinerea de produşi terminali. Cele mai cunoscute rase sunt: Chianina, Romagnola, Piemontese

 

 

 


 

 

 

Rasa

 

Greutatea corporală (kg)

vaci

tauri

Aberdeen Angus

500 - 600

700 - 1000

Blanc Blue Belge

700 - 800

1200 - 1300

Blonde d’Aquitaine

650 - 750

950 - 1200

Charolais

700 - 900

1200 - 1300

Galloway

400 - 500

550 - 850

Hereford

500 - 600

700 - 900

Limousine

600 - 800

950 - 1100

Shorthorn

600 - 800

 

Sura de stepă

500 - 550

700 - 900

(Húsmarhatenyésztés, Dr.. Szabó Ferenc, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2005)
 

 

editat de nina

 

 

 

Copyright Cosmin Popa & Nina Horvath © 2024