Despre bovinele de carne... - charolais
Miercuri, 29.03.2017, 7:25 AM
Bine aţi venit oaspete | RSS
Despre noi | Înregistrare | Intrare
Despre noi
Regulament site
Conţinut site
Bun de citit!
Forma intrarii
Cautare
Sondajul nostru
Ce rasă creșteți sau doriți să creșteți?
1. Angus
2. Charolais
3. Limousine
4. Blanc Blue Belge
5. Highland
6. Galloway
7. Sura de Stepă
8. Blonde D`Aquitaine
Total răspunsuri: 377
Statistica
Muzică
Share on...

     Rasa Charolais
     Origine şi formare: Provine din vechile populaţii de taurine din cantonul cu acelaşi nume din Franţa,fiind apreciată pentru aptitudinile prroducţiei de muncă şi carne incă din secolul al XVIII-lea. Pentru îmbunătăţirea însuşirilor producţiei de carne, dar mai ales a celor de precocitate, din anul 1823 a fost infuzată cu rasa Shorthorn, iar din perioada anilor 1840 - 1845 se creşte în rasă curată, având registru genealogic din anul 1864.
     Exterior, conformaţie:
- Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne, fiind rasă masivă, cu talie şi masă corporală mare,
- Constituţie robustă,
- Trunchi cilindric, foarte bine îmbrăcat în muşchi,
- Membrele în general sunt scurte şi cu aplomb corect,
- Capul relativ mic, 
- Linia superioară a trunchiului este dreaptă şi orizontală,
- Frecvent prezintă crupa dublă, de tip culard, dar prin selecţia continuă scade frecvenţa acestui caracter,
- Culoarea robei este uniformă alb-gălbuie, cu mucoasele aparente de culoare deschisă şi nepătate.
Rasa se caracterizează prin temperament liniştit şi comportament blând.
     Însuşiri zooeconomice: Rasa este cu precocitate mijlocie, prima fătare realizându-se la vârsta de trei ani. În condiţii normale de îngrăşare realizează spor mediu zilnic de 1100 - 1300 grame. Randamentul de tăiere este la tineretul taurin între 62 - 67%, cu 80% pondere a cărnii în carcasă.
Crescută atât în rasă pură, cât şi utilizată în încrucişări de interes economic imediat, mai ales cu rasele engleze.



editat de nina

Copyright Cosmin Popa & Nina Horvath © 2017