Origine şi formare: Provine din
vechile populaţii de taurine din cantonul cu acelaşi nume din Franţa,fiind apreciată pentru aptitudinile prroducţiei de muncă şi carne incă din secolul al XVIII-lea. Pentru îmbunătăţirea însuşirilor producţiei de carne, dar mai ales a celor de precocitate, din anul 1823 a fost infuzată cu rasa Shorthorn, iar din perioada anilor 1840 - 1845 se creşte în rasă curată, având registru genealogic din anul 1864. Exterior, conformaţie: - Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne, fiind rasă masivă, cu talie şi masă corporală mare, - Constituţie robustă, - Trunchi cilindric, foarte bine îmbrăcat în muşchi, - Membrele în general sunt scurte şi cu aplomb corect, - Capul relativ mic, - Linia superioară a trunchiului este dreaptă şi orizontală, - Frecvent prezintă crupa dublă, de tip culard, dar prin selecţia continuă scade frecvenţa acestui caracter, - Culoarea robei este uniformă alb-gălbuie, cu mucoasele aparente de culoare deschisă şi nepătate. Rasa
se caracterizează prin temperament liniştit şi
comportament blând. Însuşiri zooeconomice:
Rasa este cu precocitate mijlocie, prima fătare realizându-se la vârsta de trei ani. În condiţii normale de îngrăşare
realizează spor mediu zilnic de 1100 - 1300 grame. Randamentul de tăiere este la tineretul taurin între 62 - 67%, cu 80% pondere a cărnii în carcasă. Crescută atât în rasă pură, cât şi utilizată în încrucişări de interes economic imediat, mai ales cu rasele engleze.