Vineri, 18.08.2017, 2:31 PM
Bine aţi venit oaspete | RSS
Despre noi | Înregistrare | Intrare
Despre noi
Regulament site
Conţinut site
Bun de citit!
Forma intrarii
Cautare
Sondajul nostru
Ce rasă creșteți sau doriți să creșteți?
1. Angus
2. Charolais
3. Limousine
4. Blanc Blue Belge
5. Highland
6. Galloway
7. Sura de Stepă
8. Blonde D`Aquitaine
Total răspunsuri: 381
Statistica
Muzică
Share on...

     Rasa Aberdeen Angus
      Origine şi formare: Este rasa reprezentativă pentru bovinele de carne engleze, fiind creată în nordul Scoţiei, provine din vechile populaţii de taurine acheratos încrucişate cu taurine de origine scandinavă cu şi fără coarne, care au pătruns în zonă prin secolul al XIV-lea. La începutul secolului al XVII-lea, rasa a fost infuzată şi cu alte rase (Galloway, Shorthorn, Ayrshire şi Guersey). Ameliorarea şi consolidarea rasei s-a conturat la finele secolului al XVIII-lea.
     Exterior, conformaţie:
- Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne, armonios, cu însuşiri pentru producţia de carne impresionante,
- Constituţie fină-robustă,
- Trunchi voluminos şi cilindric, lung, foarte larg şi adânc,
- Extremităţile reduse cu osatura fină şi cu aplomburi largi, cu membre scurte, solide,
- Capul este mic, expresiv, lipsit de coarne, iar gâtul este scurt şi adânc,
- Linia superioară a trunchiului este dreaptă şi orizontală,
- Pieptul larg şi proeminent, toracele adânc, crupa pătrată şi fesa convexă, mult coborâtă,
- Culoarea robei este neagră, roşie sau brună, fiind rasă homozigotă.
Rasa se caracterizează prin rezistenţă şi temperament vioi, însă comportament docil, prezentând instinct matern deosebit şi fiind una din rasele cele mai renumite pentru fătările uşoare.
     Însuşiri zooeconomice: Rasa este foarte precoce, la vârsta de trei ani realizând maturitatea deplină, primul produs fiind obţinut la vârsta de doi ani. Totodată, este una din rasele cele mai longevive. În condiţii normale de îngrăşare realizează spor mediu zilnic de 1140 grame.
Pentru consum se preferă carnea de tineret supus îngrăşării rapide până la vârsta de 15 - 18 luni, la vârste mai mari având o tendinţă exagerată de marmorare şi perselare a cărnii. Randamentul de tăiere este obişnuit de peste 60%, iar la tineretul foarte bine îngrăşat între 67 - 72%, cu raportul de carne - oase mai mare de 5:1.

editat de nina
Copyright Cosmin Popa & Nina Horvath © 2017