Despre bovinele de carne... - blanc blue belge
Marţi, 06.12.2016, 4:09 PM
Bine aţi venit oaspete | RSS
Despre noi | Înregistrare | Intrare
Despre noi
Regulament site
Conţinut site
Bun de citit!
Forma intrarii
Cautare
Sondajul nostru
Ce rasă creșteți sau doriți să creșteți?
1. Angus
2. Charolais
3. Limousine
4. Blanc Blue Belge
5. Highland
6. Galloway
7. Blonde D`Aquitaine
8. Sura de Stepă
Total răspunsuri: 375
Statistica
Muzică
Share on...

     Rasa Blanc Blue Belge -  alb albastru belgian
      Origine şi formare: Creată în Belgia, prin infuzia de Shorthorn asupra unei populaţii locale heterogene cu aptitudini productive pentru lapte. Ameliorarea şi consolidarea rasei s-a conturat cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În anii 1919 - 1950 s-a selecţionat un tip mixt cu aptitudini bune pentru producţie de carne, iar între anii 1950 - 1970 se produce orientarea decisivă spre un tip specializat, de o factură deosebită, pentru producţia de carne, cu consideraţie specială la compoziţia carcasei.
     Exterior, conformaţie:

- Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne,
- Trunchi masiv, lungimile, lărgimile şi adâncimile sunt excepţionale,
- Culoarea robei prezintă trei fenotipuri: alb complet, bălţat cu albastru şi bălţat cu negru. Culoarea albastră este heterozigotă. Există şi varianta roşie, datorată unei gene recesive, întâlnită foarte rar,
Frecvenţa distociilor este relativ mare, datorită caracterului cullard (crupa dublă), însă acest caracter se traduce prin randament de sacrificare ridicat.
     Însuşiri zooeconomice: Sporul mediu zilnic este de 1300 - 1500 grame, cu un consum specific la îngrăşare de 5,8 UN (din care 0,7 kg concentrate), cu condiţia, ca în mod obligatoriu, raţia să fie echilibrată. Randamentul de sacrificare este de 66%.
Utilizat în hibridizare ca linie paternă, manifestă intens heterozisul în ce priveşte producţia de carne.



editat de nina
Copyright Cosmin Popa & Nina Horvath © 2016